ALKÜ ERASMUS KOORDINATORLÜĞÜ EN İYİ GELİŞİM GÖSTEREN KURUMLAR ARASINA GİRDİ!

ALKÜ Uluslararası İlişkiler Ofisi bünyesinde hizmet veren Erasmus Kurum Koordinatörlüğü Aralık 3-4 2019 tarihlerinde İzmir’de düzenlenen Türkiye çaplı Erasmus Yıl Sonu Toplantısı verilerine göre “0 hibe iadesi” yapan üniversiteler listesine girmiştir. Uluslararası İlişkiler Ofisi Genel Koordinatörü Prof. Dr. Leyla Harputlu 0 hibe iadesinin T.C. Dışişleri Bakanlığı Ulusal Ajansı nezdinde çok saygın ölçütlerden bir tanesi olduğunu ve deneyimli üniversitelerin girebildiği bu listeye, üniversitemizin yürüttüğü ilk Erasmus projesi ile girebilmesinin gurur verici olduğunu bildirdi.

Harputlu 0 hibe iadesi yapılırken Erasmus öğrenci ve personel hareketliliği sayılarının arttırılmasının önemli olduğunu belirterek verilere göre üniversitemiz %159 artışla bu alanda en iyi gelişim gösteren 7. Üniversite olduğunu ve Erasmus Kurum Koordinatörlüğümüzün elde ettiği bu başarının belirlediği stratejileri uygulamada göstermiş olduğu başarıdan kaynaklandığını ifade etti.

Uluslararası İlişkiler Ofisi Uluslararası Öğrenci Kurum Koordinatörü Öğretim Görevlisi Eren İrfanoğlu Erasmus Kurum Koordinatörlüğünün üniversitenin uluslararasılaşma misyonu çerçevesinde elindeki imkânları en iyi şekilde değerlendirerek öğrencilerimize ve akademik/idari personelimize azami ölçüde fayda sağlamayı amaçladığını bildirerek, koordinatörlüğün 2018 yılından itibaren takip ettiği yol haritası şu şekilde özetlemiştir.

1-Erasmus İkili Anlaşma Sayımızın Arttırılması,

Erasmus İkili Anlaşma sayımız 59’a, 0 olan Erasmus Staj Anlaşması sayısı ise 20’e yükseltilmiştir. Bu sayının artmasının ana nedeni koordinatörlüğümüz özverilerinin yanında Erasmus personel hareketliliği özelinde benimsenen metottur. Bu bağlamda akademik personelimiz anlaşmamızın olmadığı üniversitelere hareketlilik için gönderilmiş ve yüz yüze anlaşma yapma imkânı sağlanmıştır. Buna ek olarak akademik personelimize Avrupa’nın büyük üniversitelerinde bulunma ve akademik çalışmalarını yürütme fırsatı da tanınmaya çalışılmıştır. Buna ek olarak Erasmus Staj Anlaşmaları yapma bağlamında da personelimiz Avrupa ülkelerine gönderilmiştir. Bu doğrultuda özellikle Almanya (16) ve Litvanya’da (2) toplam 18 anlaşma yapılmıştır.

2-Erasmus Staj Hareketliliği Sayısının Artırılması,

Erasmus Staj Hareketliliği bağlamında normal şartlarda, öğrencilerimizin staj yapacakları kurum ile kendileri irtibata geçmektedir. Bu durumun zorluğu koordinatörlüğümüzü harekete geçirmiş ve öğrencilerimiz için staj anlaşmaları yapılmıştır. Bu doğrultuda Erasmus staj öğrencisi sayımız an itibari ile 26’a yükseltilmiştir. 2020 itibariyle bu sayının 60’a yükseltilmesi hedeflenmektedir.

3-Erasmus Öğrenim Hareketliliği Sayısının Arttırılması,

İkili anlaşma sayımızın arttırılması ve staj hareketliliği süresinin 3 ay ile sınırlandırılması doğrultusunda Erasmus ile yurtdışında gönderilen öğrenci sayımız hâlihazırda 52’e ulaşmıştır. 2020 itibariyle bu rakamın 100’e ulaşması hedeflenmektedir.

4-Erasmus Personel Hareketliliği Sayısının Arttırılması,

Personel hareketliliği bağlamında benimsenen stratejilerimiz doğrultusunda Erasmus ile yurt dışına gönderilen personel sayımız hâlihazırda 38’dir. Bu sayının 2020 itibariyle 70’e çıkarılması hedeflerimiz arasındadır.

5-Erasmus İngilizce Hazırlık Kursunun Açılması,

Artış gösteren verilerimiz doğrultusunda bütçemizin gelecek yıl 2 katına çıkması beklenmektedir. Öğrencilerin İngilizce seviyelerini yükseltmek için Erasmus Kurum Koordinatörlüğümüz ile Yabancı Diller Yüksekokulu ile ortak çalışarak, not ortalamalarına göre en başarılı 250 öğrencisine ücretsiz yabancı dil kursu hizmetini Kasım 2019 itibariyle başlatmıştır.

6-Erasmus ile Üniversitemize Gelen Yabancı Öğrenci Sayısının Arttırılması,

Erasmus programı kapsamında 9 öğrenim ve 16 staj öğrencisi üniversitemizde misafir edilmiştir. Koordinatörlüğümüz öğrenim için gelen öğrenci sayısının arttırılması adına açılan İngilizce ders sayısının arttırılmasının yanında, oryantasyonlar /toplantılar düzenlemiş, öğrencilerin konaklama problemlerinin çözülmesi için adımlar atmış ve yurt dışında Üniversitemizin tanıtılması için faaliyetler yürütmüştür. Öğrenim için gelen öğrenci sayısının 2020 itibariyle 20’e yükselmesi beklenmektedir. Erasmus Staj hareketliliği kapsamında üniversitemize gelen öğrenciler için ise koordinatörlüğümüz ayrı bir hassasiyete sahiptir. Bu doğrultuda stajer öğrenciler başta idari personellerimiz olmak üzere tüm personelimize ücretsiz yabancı dil eğitimi vermeleri ve idari işlerde (basit büro işleri) yardımcı olmaları öngörülmektedir. Bu doğrultuda prototip çalışmalar yapılmış ve sonuçlar olumlu görülmüştür.

• 31 Aralık, 2019