KATKI PAYLARI GÜNCELLEMESİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME

KATKI PAYLARI GÜNCELLEMESİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME

  • Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, kurulduğu günden bu yana öğrenci merkezli eğitimi odak noktası olarak belirlemiş bir yükseköğretim kurumudur. Kurumumuzun yabancı uyruklu öğrencilere bakış açısı, tanımlarının önlerinde bulunan “yabancı uyruklu” kavramının dahi gereksiz olduğunu vurgulayacak kadar birleştirici ve bu husustaki her türlü ayrımı soyutlayıcıdır. Bu öğrencilerimiz tek taraflı olarak kurumumuzdan eğitim alan ve mezuniyetlerinin ardından ülkelerine dönen sıradan yabancı uyruklu vatandaşlar olarak asla görülmemektedir. Aksine simbiyotik bir şekilde kurumumuz onların varlığıyla evrensel bir niteliğe, kampüsümüz ise bir kültür mozaiğine sahne olmaktadır. Bu öğrencilerimiz memleketlerine önce Türkiye’nin, sonra Alanya’mızın ve son olarak ALKÜ’nün birer kültürel temsilcisi olarak dönecekler ve kamu diplomasimize önemli katkılar sağlayacaklardır. Nitekim bu bilgiler ışığında onları Fatih Sultan Mehmet düsturunda hoşgörüyle ağırlamak bizim en ciddi sorumluluğumuzdur.

  •  Bu sorumluluğun bilincine sahip bir yükseköğretim kurumu olarak ALKÜ, 2020-2021 eğitim-öğretim yılında senato kararıyla bazı düzenlemelere gitmiştir. Bunlardan ilki, 2019-2020 eğitim-öğretim yılı itibariyle kayıtlı 423 yabancı uyruklu öğrencinin yoğunluk olarak birkaç ülke çevresinde toplanmasının görülmesi üzerine getirdiği %10 ülke kotasıdır. Senato tarafından alınan bu kararla birlikte; ülkemiz çevresindeki komşu ülkelerle sınırlı kalmayacak şekilde; Uzakdoğu veya Afrika bölgelerinden, Gine’den, Somali’den, Kanada’dan, Pakistan’dan başvuran öğrencilere kurumumuzdaki programları kazanma hakkı tanımış ve buraya gelerek kampüsümüze bir kültür rengi daha ekleme şansı vermiştir.

  • Senatomuz tarafından alınan ve öğrencilerimizin esas değindiği nokta olan bir diğer karar ise kurumumuzdaki program ücretlerinin revize edilmesi hususudur. Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi 2015 yılında kurulmuş olmasına rağmen beş yıla sığmayacak atılımlar yapmış ve ilerlemeler kaydetmiş bir üniversitedir. Şüphesiz ki bu çabaların temel amacı kurumda eğitim gören öğrenciler için mümkün olan en verimli kampüs ortamını sağlamak ve kaliteli bir eğitim vererek onları çağın gereklerine hazır konuma getirmektir. Ancak tüm bu imkanların devletimizin imkân ve takdirleriyle oluşturulduğu unutulmamalıdır.

  • Bu noktada Yükseköğretim Kurumu tarafından 2020-2021 yılında yükseköğretim kurumuna kayıt olan normal bir öğrencinin yıllık minimum maliyetinin ortalama 9 bin Türk Lirası olduğunu açıklanmıştır. Bu durum havacılık fakültelerinde 9 bin 278 Türk Lirası iken, Tıp Fakültelerinde 16 bin 869 Türk Lirasıdır. Aynı şekilde ülkemizdeki diğer üniversitelerle karşılaştırdığımız zaman; kurumuzda belirlenen Tıp Fakültesi yıllık ücreti 18 bin 260 Türk Lirası iken, aynı program Sakarya Üniversitesinde 22 Bin Türk Lirası, Samsun 19 Mayıs Üniversitesinde 20 Bin Türk Lirası, Eskişehir Osmangazi Üniversitesinde ise 50 Bin Türk Lirasıdır. Mühendislik programlarına baktığımızda kurumumuzda yıllık program ücreti 4 Bin 210 Türk Lirası olarak belirlenmişken, aynı fakülte programları Dokuz Eylül Üniversitesinde 6 Bin Türk Lirası, Karabük Üniversitesinde 4 Bin 300 Türk Lirası, Ankara Üniversitesinde ise 18.000 Türk Lirasıdır. Yabancı Uyruklu Öğrenci ücretlerimizi ölçeği daraltarak bölgemizdeki diğer üniversitelerle karşılaştırdığımız zaman; Mersin Üniversitesinin Tıp Fakültesi program ücretini 40 Bin Türk Lirası olarak belirdiğini görürken, Akdeniz Üniversitesinin aynı programı  21 Bin 516 Türk Lirası olarak belirlediğini görebilmekteyiz. Diğer taraftan, İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri için belirlediğimiz ücret 3 Bin 400 Türk Lirası iken, aynı fakültenin Mersin Üniversitesinde 4 Bin 500 Türk Lirası, Akdeniz Üniversitesinde ise 5 Bin 510 Türk Lirası olduğu göz ardı edilmemelidir. Verdiğimiz tüm bu örneklerin yanı sıra ülkemizde ÖSYM tarafından düzenlenen ve 2 milyon 433 bin 219  kişinin yarıştığı üniversite sınavına girerek özel bir üniversitede tıp fakültesi okumak isteyen bir öğrencinin ödeyeceği yıllık ücret minimum 40 bin Türk Lirası iken, üniversitemize başvurusunu gerçekleştirip maksimum 13 bin kişi arasından programlarımızı kazanan yabancı uyruklu öğrencilerimizin tıp fakültesi için ödediği ücret yarı fiyatı dahi bulmamaktadır.

  • Tüm bu bilgiler ışığında mevcut öğrencilerimizden ve kayıt yaptıracak aday öğrencilerimizden tek ricamız düzenlemelerimizi anlayışla karşılamaları ve kurumumuzun ivmeli olarak yükselmesi noktasında bizlere destek olmalarıdır.

    Saygılarımızla.


  • Uluslararası İlişkiler Ofisi
  • 01 Eylül, 2020