MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMI BAŞVURULARI BAŞLAMIŞTIR

MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMI BAŞVURULARI BAŞLAMIŞTIR

"MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMI 2020-2021 AKADEMİK YILI İÇİN ÖĞRENCİ ÖN DEĞERLENDİRME BAŞVURU DUYURUSU

 

 

Başvuru Koşulları:

 

  • Lütfen ilanı sonuna kadar okuyunuz!
  • Yurtdışındaki Yükseköğretim Kurumlarına gidecek olan öğrencilerin gidecekleri ülkenin vatandaşı olmamaları ve Üniversitemize gelecek olan öğrencilerin Türkiye Cumhuriyeti uyruklu olmamaları gerekmektedir.
  • Öğrenciler %50 Genel Not Ortalaması ve %50 Yabancı Dil Puanı ile oluşan Mevlana Puanına göre değerlendirmeye alınacaktırKabul edilen öğrenci sayısı YÖK’ün üniversitemiz için vereceği kontenjan ile sınırlandırılacaktır.
  • Mevlana Değişim Programı öğrencilerine bir dönem için (Güz ya da Bahar Dönemi) burs verilmektedir. Öğrenciler bir dönem burslu ya da bir dönem burslu, bir dönem burssuz olmak üzere her iki dönemde de programdan yararlanabilirler. Bölümünüzün Mevlana anlaşması olan üniversiteler ve kontenjanları hakkında bilgi almak için tıklayınız>>
  • Mevlana Değişim Programından; açık, dışarıdan, yaygın veya uzaktan eğitim-öğretime kayıtlı olan öğrenciler faydalanamazlar. Yabancı uyruklu öğrenciler programdan faydalanabilir.
  • Ön lisans ve lisans programlarının hazırlık sınıfında okuyan öğrenciler ile hazırlık ve bilimsel hazırlık dönemlerinde bulunan yüksek lisans ve doktora öğrencileri, bu programdan faydalanamazlar. Doktora öğrencileri doktora yeterlilik sınavına girilmesi gereken son dönemde ve tez önerisi savunmasına girilmesi gereken dönemde programdan faydalanamazlar.
  • Tıp Fakültesi 6. Sınıf (intörn) öğrencileri bu programdan yararlanamazlar.
  • Öğrencinin, örgün eğitim verilen yükseköğretim programlarında kayıtlı ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencisi olması gerekmektedir.
  • İkinci öğretimde okuyan öğrenciler programdan faydalanabilir.
  • ÖYP Araştırma Görevlileri aynı zamanda bir programa öğrenci olarak kayıtlıysa, öğrencisi oldukları üniversitede Mevlana Programından öğrenci olarak faydalanabilirler.
  • Araştırma görevlileri aynı zamanda bir programa öğrenci olarak kayıtlıysa Mevlana Programından faydalanabilirler.
  • Daha önce Mevlana Öğrenim Görme Faaliyetinden faydalanmış öğrenciler programdan burssuz olarak faydalanabilir.
  • Daha önce Erasmus faaliyetinden faydalanmış öğrenciler programdan burslu olarak faydalanabilir.
  • Üniversitemizde Farabi öğrencisi olarak bulunan öğrenciler ancak kendi kurumlarından başvuru yapabilir.
  • Ön lisans ve lisans öğrencilerinin genel akademik not ortalamasının dört üzerinden en az iki buçuk olması (2.5/4.00) olması gerekmektedir.
  • Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin genel akademik not ortalamasının dört üzerinden en az üç olması (3.00/4.00) olması gerekmektedir.
  • Aday öğrenciler tercih edecekleri ülkeleri ve üniversiteleri mutlaka YÖK’ün her yıl yayınladığı “Yürütme Kurulu Kararına” bakarak seçmeleri gereklidir. Yürütme Kurulu Kararı’nda açıklanan ülkelerin dışında bir ülke ve bölüm tercihinde bulunan öğrencilerin o tercihleri dikkate alınmayacaktır. Program hakkında detaylı bilgi almak için YÖK Mevlana Yürütme Kurulu Kararına bakabilir veya Üniversitemiz Uluslararası İlişkiler Ofisi sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

 

Başvuru İçin Yapılması Gerekenler:

 

 

Mevlana Değişim Programı ÖN BAŞVURU TARİHLERİ: 09 MART – 13 MART 2020

 

Başvurular 13 Mart saat 23:55’de bitecektir!

 

  • Mevlana Değişim Programı’na başvuruda bulunan tüm öğrencilerin, başvuru esnasında dil belgelerini yüklemeleri gerektiğinden Üniversitemiz Uluslararası İlişkiler Ofisi’nin yaptığı YDYS’ye (Yabancı Dil Yeterlilik Sınavına) girmiş olanlar YDYS Sonuç Belgesini; girmemiş olanlar ise, YDS, KPDS, ÜDS veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilmiş sınavlardan 60 puan ve üstü almış öğrenciler bu sınav sonuçlarını başvuru formuna yüklemek zorundadır. Ayrıca Mevlana Değişim Programı ile İkili Anlaşmamızın olduğu üniversitelere gitmek isteyen adaylar tercihlerini yaparken şuna dikkat etmelidir; İngilizce eğitim veren bir üniversitenin sizin gideceğiniz bölümü başka bir yabancı dilde olabilir bu sebeple anlaşmalı üniversitelerin sitelerine girerek ders kataloglarını incelemeniz gerekir. Bu konunun takibinde sorumluluk öğrenciye aittir. Aday öğrenciler, başvuru için gerekli belgeleri Online Başvuru Formuna PDF formatında taranmış şekilde yüklemek zorundadır. Yabancı Dil Sınavları Eşdeğerlikleri tablosuna ulaşmak için tıklayınız.
  • Başvuru yapmak isteyen öğrencilerimiz Mevlana Programı Kılavuzunu dikkate alarak başvurularını yapmalıdır.

           

Başvuru Kılavuzu için tıklayınız >>

 

  • Başvurular online olarak alınacaktır. 
  • Başvuru linkine ulaşmak için tıklayınız>>
  • Hatalı başvurular, başvuru süresi içerisinde denetlenecek ve tarafınıza e-posta üzerinden uyarı gelecektir. Başvuru süreci bitene kadar başvurunuzda değişiklik yapabilirsiniz. Bu yüzden e-posta kutunuzu sıklıkla kontrol etmenizde fayda vardır. Başvuru tarihlerinde YÖK takvimi uygulandığından bir değişiklik yapılmayacaktır. YÖK başvuruları yılda bir kez yaptığı için hem Güz hem de Bahar Dönemi başvuruları aynı anda ve yılda bir kez yapılmaktadır. Öğrenciler ilanları kendileri takip etmekle yükümlüdür.
  • Değerlendirmede yukarıdaki başvuru şartlarına sahip, başvuru yapan öğrencilerin not ortalamasının %50’si ile Mevlana Değişim Programı öğrencisi olunacak yükseköğretim kurumunun eğitim-öğretiminde kullanılan ilgili dil seviyesini gösteren dil puanlarının %50’sinin toplamı dikkate alınarak genel puanı hesaplanır ve sıralama yapılarak mevcut kontenjanlara uygun olarak aday öğrenci listesi YÖK’e iletilir. YÖK’ün verdiği karara göre seçilen Mevlana Değişim Programına Hak Kazanan Burslu Öğrenciler ve Mevlana Değişim Programına Hak Kazanan Burssuz Öğrenciler listesi Uluslararası İlişkiler Ofisi’nin internet sitesinde duyurulur. Burslu olarak değişimden faydalanmaya hak kazanan öğrencilerimizin bu haklarından feragat etme ihtimalleri olduğundan, feragat eden adayların yerine burssuz olarak değişimden faydalanmaya hak kazanan öğrencilerimizin burs kazanma şansları her zaman vardır. Bu sebeple burssuz olarak değişime katılmaya hak kazanan öğrencilerimizin süreci sonuna kadar takip etmeleri büyük önem arz etmektedir.
  • Öğrenciler gitmek istedikleri dönemi online başvuru esnasında ilgili alanda doğru bir şekilde işaretlemelidir; GÜZ – BAHAR – GÜZ VE BAHAR şeklinde. 2020-2021 Akademik Yılı için başka bir seçim dönemi şu an için planlanmamıştır. YÖK Başkanlığı gerekli gördüğü takdirde ilana tekrar çıkılabilir.   

 

Önemli Bilgilendirme:

 

Mevlana Koordinatörlüğü tarafından YÖK'e gönderilecek listede yer alan öğrenciler “aday öğrenci” statüsündedir. Üniversitemizden yurtdışına gitmek için seçilen aday öğrenciler gitmek istedikleri üniversiteden “Kabul Mektubu” ve “Öğrenim Protokolü” nü onaylatmalıdır. Bu iki aşamanın tamamlanmasıyla öğrenci Mevlana Değişim Programı öğrencisi olmaya hak kazanır. Mevlana Öğrencisi olmaya hak kazanan öğrencilerin yapması gerekenler için Mevlana Kılavuzuna tıklayınız>>

Burslar:

Öğrencilere ödenecek burs tutarı, öğrencilerin eğitim için gittikleri ülkenin ekonomik hayat standartları göz önünde bulundurularak farklılaşmaktadır. Öğrencinin gideceği ülkeye göre belirlenen burs tutarının %80'i kadar bir ön ödeme yapılır. Geri kalan %20'lik burs tutarının ödemesi, başarılı olunan derslerin toplam kredisinin, almakla yükümlü olunan tüm derslerin toplam kredisine oranı esas alınarak yapılır. Aylık burs miktarı aşağıdaki tabloda belirtilmiştir

 

BÖLGELER/KITALAR

GİDEN ÖĞRENCİ AYLIK BURS MİKTARI

 

Avrupa, Asya- Pasifik, Latin Amerika, Kuzey Amerika

 

1.650 TL

 

Orta Asya, Sahraaltı Afrika

 

1.500 TL

Güney Kafkasya, Güney Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika

 

1.400 TL

 

 

 

 

 

 

 

 

Program kapsamında burslu Mevlana Değişim Programı Öğrencisi olarak yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından Türkiye’ye gelecek öğrencilere aylık 1.300 TL ödenmesine karar verilmiştir.

 

DİKKAT!

YÖK’ün duyurduğu 2020 /2021 Yürütme Kurulu Kararı’na göre, Eğitim Öğretim yılından itibaren aşağıdaki linkte belirtilen ülkelerle belirlenen alanlarda (Gelen/Giden) öğrenci ve gelen öğretim elemanı değişimine izin verilmektedir. Online başvuru esnasında gitmek istediğiniz üniversiteleri tercih ederken, seçtiğiniz okulların bölümlerinin bu listedeki çalışma alanlarından biri olduğundan emin olunuz, aksi halde başvurunuz geçerli olsa bile, YÖK’ün başvurunuzu onaylama şansı düşük olacaktır.

İlgili Karar için tıklayınız>>

 


  • Uluslararası İlişkiler Ofisi
  • 09 Mart, 2020